COMPUTER LABORATORY

COMPUTER LABORATORY 2,3, & 4.

LIBRARY KTT

LIBRARY STUDENT FOR STUDY AT KTT.

FASHION WORKSHOP

FASHION DESIGN

CAFE@KTT

CAFE PAK SU

MESIN ATM@KTT

AUTOMATED TELLER MACHINE (ATM)

Masa depan ibu kota daerah Sepang iaitu Salak Tinggi yang juga dikenali sebagai bandar raya lapangan terbang nampak cerah dengan terdapat banyaknya perancangan pembangunan. Di awal pembangunannya, walaupun Salak Tinggi tidak terlalu jauh dari KLIA, KLIA 2 dan litar antarabangsa Sepang, kawasan ini tidak menjadi pilihan orang ramai disebabkan oleh kekurangan infrastruktur dan kemudahan awam.

Namun, Salak Tinggi mula meriah dengan kehadiran penduduk dari kawasan bersebelahan seperti Nilai, Dengkil dan Bangi. Terdapat projek-projek utama di dalam dan sekitar Salak Tinggi dengan nilai pembangunan kasar (GDV) melebihi RM20 bilion.

Ini termasuklah Sunsuria City (212.5hektar) oleh Sunsuria Bhd, Serenia City (931 hektar) oleh Sime Darby Bhd, Bandar Puteri Warisan (84 hektar) oleh IOI Properties Group, Saujana KLIA (81 hektar) oleh Glomac Bhd, KIP Mart (16 hektar) oleh KIP Group, Greenwood (Salak Paramount) oleh Paramount Corp Bhd dan Suria Warisan (37.23 hektar) oleh Hectare Heights Development Sdn Bhd.

Masa depan cerah

Sebelum ini, Salak Tinggi hanyalah satu daerah di Selangor yang tiada pembangunan besar-besaran. Ia perlahan-lahan berkembang menjadi kawasan yang sibuk selepas kerajaan membina KLIA. Ramai pelabur besar mula masuk dan menjangkakan Salak Tinggi akan berkembang pesat dari segi pelancongan, projek-projek kediaman mewah dan komersial. Jika diperhatikan, Salak Tinggi kini adalah antara lokasi yang dicari ramai.

Jaringan perhubungan yang lebih baik

5 hingga 10 tahun yang lalu, agak sukar untuk pengguna sampai ke Salak Tinggi. Kini, rangkaian lebuh raya yang ada seperti lebuh Putrajaya-Cyberjaya dan Maju Expressway membawa pengguna terus ke pusat bandar Kuala Lumpur. Ini termasuk pertukaran ELITE yang dijangka siap pada masa akan datang.

Sambungan ke KLIA, Putrajaya dan pusat bandar KL bertambah baik apabila YTL Corp Bhd membangunkan rangkaian projek kereta api ekspres (ERL) dari KL Sentral di Brickfields ke KLIA. YTL mengendalikan dua perkhidmatan iaitu KLIA Express dan KLIA Transit.

KLIA ekspres adalah perkhidmatan kereta api terus dari KL Sentral ke KLIA (dan KLIA2 efektif bermula 2014) manakala KLIA Transit adalah perkhidmatan kereta api komuter dengan tiga hentian tambahan pada Salak Tinggi, Putrajaya dan Cyberjaya.

Salak Tinggi terletak berhampiran dengan stesen ERL Salak Tinggi dan pada masa akan datang, stesen keretapi laju Kuala Lumpur-Singapura (high speed rail-HSR). Selain itu, jaringan lebuh rayanya juga menjadikan kawasan ini gerbang antarabangsa untuk pelancong dan pelabur asing ke Malaysia. Ini sekaligus akan meningkatkan permintaan dan peningkatan ekonomi penduduk yang tinggal di kawasan itu.

1. Cambridge A-Level
  2. Diploma UiTM
  3. Diploma UPM
  4. Diploma UTM
  5. General
  1. ‘TOP IN THE WORLD’ award in Chemistry, Cambridge AS-Level June 2011 Examination
  2. 21 ‘TOP IN THE WORLD’ awards in Biology, Mathematics and Physics, Cambridge AS-Level June 2010 Examination.
  3. 5 ‘TOP IN THE WORLD’ awards in Biology, Chemistry and Physics, Cambridge A-Level November 2010.
  4. ‘TOP IN THE WORLD’ award in Mathematics, Cambridge A-Level June 2009 Examination.
  5. ‘TOP IN THE WORLD’ award in Mathematics, Cambridge A-Level June 2008 Examination.
  6. ‘TOP IN MALAYSIA’ award in Biology, Chemistry and Physics, Cambridge A-Level June 2008 Examination.
  7. ‘TOP IN THE WORLD’ award in Mathematics, Cambridge A-Level June 2007 Examination.
  8. ‘TOP IN THE WORLD’ award in Biology and Mathematics, Cambridge A-Level June 2007 Examination.
  9. ‘TOP IN THE WORLD’ award in Physics, Cambridge A-Level June 2005 Examination.
  1. Pertandingan Kemahiran Malaysia Ke -18 :
    (a) Bronze medal – Graphic Design
    (b) Consolation Prize – Graphic Design
  2. 2nd PLACE for AUDIT 2007 amongst 23 UiTM franchised colleges.
  3. 3rd PLACE (11.2%) for students achieving Dean’s List. (comparison amongst 18 UiTM franchised colleges - results for October 2008).
  4. CONSOLATION PRIZE for Logo Competition - ‘LOGO RAKAN TAMAN ANJURAN DBKL 2008’.
  5. 3rd PRICE for Logo Competition – LOGO KENABOI RIVER CHALLENGE 2008 by JPS Negeri Sembilan.
  6. BEST BOOTH AWARD at ’Ekspo Selangkah ke UiTM 2009’.
  7. 4 students was awarded ‘ANUGERAH PANGKAT KOMANDER RENDAH MUDA’ at the ‘Latihan Asas Bakal Komander Siri 42’ UiTM Kedah.
  8. Sukan Antara KKB (SUKOB) – 2008
    i. Champion for ‘Perbarisan’
    ii. Champion for Performance
    iii. 3rd PLACE for Ladies Badminton
  9. BEST BOOTH AWARD – Ekspo Selangkah ke UiTM 2010
  10. 4 students were awarded ’ ANUGERAH KOMMANDER MUDA KESATRIA NEGARA MELAYAKAN MENJADI KETUA KOMPENI KESATRIA NEGARA 2010’, UiTM Shah Alam.
  1. ’PELAJAR CEMERLANG KESELURUHAN PROGRAM UPM–IPTS’, UPM–IPTS
    Convocation Ceremony 2004
    (DSK Student : FADZILON MOHD FAISAL)
  2. ’PELAJAR TERBAIK KESELURUHAN PROGRAM UPM–IPTS’,
    UPM–IPTS Convocation Ceremony 2004
    (DSK Student : MARIATI RAPPING)
  3. ’ANUGERAH TERBAIK AKADEMIK KATEGORI DIPLOMA PROGRAM UPM-IPTS
    2006’
    UPM–IPTS Convocation Ceremony 2006
    (DPM Student : FAIZATUM HASHIMA)
  4. ’PELAJAR CEMERLANG TAJAAN MARA 2006’ for Diploma category.
    (DSK Student : MARIATI RAPPING)
  5. ’ANUGERAH PELAJAR TERBAIK KESELURUHAN PROGRAM UPM–IPTS 2010,
    UPM-IPTS Convocation Ceremony 2010
    (DPM Student : MOHD HAFFIZ B KAMARUDDIN)

KTT @ Media

{gallery}PaperKTT{/gallery}

Subcategories

Course Offered

Course Offered @ KTT Sepang

Like Us

Kolej Teknologi Timur

7-G-A, Jalan Kenanga 1/2, Taman Kenanga,

Bandar Baru Salak Tinggi (Airport City)

43900 Sepang, Selangor Darul Ehsan.

Malaysia

Phone : + 603 8706 0181